Üdvözöljük a Német nyelvtan oldalain!

Folyamatosan bővülő német nyelvtan oldalaink sok segítséget nyújthatnak a német nyelvtanuláshoz.

Az oldal megosztásával segítsen németül tanuló barátainak, ismerőseinek is, hogy a Német nyelvtan oldalaira könnyebben rátaláljanak:

A nyelvtan: segítség a nyelvtanuláshoz

A nyelv a kommunikáció eszköze. Az idegen nyelv megtanulása a nyelv, mint eszköz használatának az elsajátítását, és készség szintű begyakorlását jelenti.

A nyelv "működését" a nyelvtan írja le. A nyelvtan mondja meg, hogy a szavakból milyen szabályok alapján lehet értelmes mondatot összerakni. A nyelvtant tehát egyszerűen a nyelv használati útmutatójának is tekinthetjük.

A nyelv emberi alkotás, és szabályai nem a természettudományok szigorú törvényeihez hasonlóan érvényesülnek. Ezek a szabályok sokszor "logikátlanok", vagy sok lehet alóluk a kivétel. Ez hatványozottan érvényes lehet a nyelv leggyakrabban használt, ősi alapelemeire, szavaira, amelyek sokszor még egy-egy nyelvi szabályalkotást megelőzően keletkeztek.

Ezekben az esetekben a helyes nyelvhasználatot egyszerűen példákon keresztül kell alaposan begyakorolni. A nyelvtudás alapvetően a nyelv használatának a képességét jelenti, ezért időnk nagy részét egyébként sem a nyelvtani szabályok (kivételek, felsorolások) "megtanulására", hanem a helyes nyelvhasználat begyakorlására kell fordítani.

A legtöbb esetben ugyanakkor az idegen nyelv idegen "logikájának" és szabályainak megismerésében, a helyes nyelvhasználat elsajátításában sokat segíthet a nyelvtan.

A szabályok megértéséhez szükség van az alapvető nyelvtani fogalmak ismeretére. Ehhez segítségre lehetnek a Magyar nyelvtan oldalai is.

Jó tanulást!

A webhely cookie-kat használ. A webhely igénybevételével Ön elfogadja ezen cookie-k használatát. További információk.