Üdvözöljük a Német nyelvtan oldalain!

Folyamatosan bővülő német nyelvtan oldalaink sok segítséget nyújthatnak a német nyelvtanuláshoz azoknak is, akik már régen foglalkoztak nyelvtannal, vagy felnőttként szeretnék munkájukhoz a német nyelvet megtanulni.

Segítsen németül tanuló barátainak, ismerőseinek is, hogy a Német nyelvtan oldalaira könnyebben rátaláljanak:

A nyelvtan: segítség a nyelvtanuláshoz

A nyelv a kommunikáció eszköze. Az idegen nyelv megtanulása a nyelv, mint eszköz használatának az elsajátítását, és készség szintű begyakorlását jelenti.

A nyelv - mint eszköz - "működését" a nyelvtan írja le. A nyelvtan mondja meg, hogy a szavakból milyen szabályok alapján lehet értelmes mondatot összerakni. A nyelvtant tehát egyszerűen a nyelv - mint eszköz - használati útmutatójának is tekinthetjük.

A nyelv emberi alkotás, és szabályai nem a természettudományok szigorú törvényeihez hasonlóan érvényesülnek. Ezek a szabályok sokszor "logikátlanok", vagy sok lehet alóluk a kivétel. Ez hatványozottan érvényes lehet a nyelv leggyakrabban használt, ősi alapelemeire, szavaira, amelyek sokszor még egy-egy nyelvi szabályalkotást megelőzően keletkeztek.

Ezekben az esetekben a helyes nyelvhasználatot egyszerűen példákon keresztül kell alaposan begyakorolni. A nyelvtudás alapvetően a nyelv használatának a képességét jelenti, ezért időnk nagy részét egyébként sem a nyelvtani szabályok (kivételek, felsorolások) "megtanulására", hanem a helyes nyelvhasználat begyakorlására kell fordítani.

A legtöbb esetben ugyanakkor az idegen nyelv idegen "logikájának" és szabályainak megismerésében, a helyes nyelvhasználat elsajátításában sokat segíthet egy használati útmutató, a nyelvtan. Ebben az értelemben a nyelvtant tehát nem "megtanulni", hanem - akár csak "olvasmányos" jelleggel is - felhasználni kell a helyes nyelvhasználat elsajátításához.

A szabályok megértéséhez szükség van az alapvető nyelvtani fogalmak ismeretére. Az alapfogalmak megismerése időt igényel, azonban a tanulás során ennél sokkal több időbe kerülhet a szabályok "újra felfedezése", az állandó bizonytalankodás, az önálló nyelvtanulás pedig akár jelentős akadályokba is ütközhet.

A magyar nyelvtani fogalmak a Magyar nyelvtan oldalain gyorsan felfrissíthetők, a Német webszótár nyelvtani fogalomtárában pedig mintegy 700 német nyelvtani kifejezés található könnyen kikereshető formában.

A nyelvtan tehát egy fontos segítség lehet az idegen nyelv tanulásához, és erről a segítségről nem kell senkinek eleve lemondani.

Jó tanulást!

A webhely cookie-kat használ. A webhely igénybevételével Ön elfogadja ezen cookie-k használatát. További információk.