Üdvözöljük a Német nyelvtan oldalain!

Folyamatosan bővülő német nyelvtan oldalaink sok segítséget nyújthatnak a német nyelvtanuláshoz azoknak is, akik már régen foglalkoztak nyelvtannal, vagy felnőttként szeretnék munkájukhoz a német nyelvet megtanulni.

Az oldal megosztásával segítsen németül tanuló barátainak, ismerőseinek is, hogy a Német nyelvtan oldalaira könnyebben rátaláljanak:

A nyelvtan: segítség a nyelvtanuláshoz

A nyelv a kommunikáció eszköze. Az idegen nyelv megtanulása a nyelv, mint eszköz használatának az elsajátítását, és készség szintű begyakorlását jelenti.

A nyelv - mint eszköz - "működését" a nyelvtan írja le. A nyelvtan mondja meg, hogy a szavakból milyen szabályok alapján lehet értelmes mondatot összerakni. A nyelvtant tehát egyszerűen a nyelv - mint eszköz - használati útmutatójának is tekinthetjük.

A nyelv emberi alkotás, és szabályai nem a természettudományok szigorú törvényeihez hasonlóan érvényesülnek. Ezek a szabályok sokszor "logikátlanok", vagy sok lehet alóluk a kivétel. Ez hatványozottan érvényes lehet a nyelv leggyakrabban használt, ősi alapelemeire, szavaira, amelyek sokszor még egy-egy nyelvi szabályalkotást megelőzően keletkeztek.

Ezekben az esetekben a helyes nyelvhasználatot egyszerűen példákon keresztül kell alaposan begyakorolni. A nyelvtudás alapvetően a nyelv használatának a képességét jelenti, ezért időnk nagy részét egyébként sem a nyelvtani szabályok (kivételek, felsorolások) "megtanulására", hanem a helyes nyelvhasználat begyakorlására kell fordítani.

A legtöbb esetben ugyanakkor az idegen nyelv idegen "logikájának" és szabályainak megismerésében, a helyes nyelvhasználat elsajátításában sokat segíthet egy használati útmutató, a nyelvtan. Ebben az értelemben a nyelvtant tehát nem "megtanulni", hanem - akár csak "olvasmányos" jelleggel is - felhasználni kell a helyes nyelvhasználat elsajátításához.

A szabályok megértéséhez szükség van az alapvető nyelvtani fogalmak ismeretére. Az alapfogalmak megismerése időt igényel, azonban a tanulás során ennél sokkal több időbe kerülhet a szabályok "újra felfedezése", az állandó bizonytalankodás, az önálló nyelvtanulás pedig akár jelentős akadályokba is ütközhet.

A magyar nyelvtani fogalmak a Magyar nyelvtan oldalain gyorsan felfrissíthetők, a Német webszótár nyelvtani fogalomtárában pedig mintegy 700 német nyelvtani kifejezés található könnyen kikereshető formában.

A nyelvtan tehát egy fontos segítség lehet az idegen nyelv tanulásához, és erről a segítségről nem kell senkinek eleve lemondani.

Jó tanulást!

Német oldalaink

Német alapszókincs

Önállóan németül

Német webszótár

Német alapigék

Segédigék

Erős ragozású igék 1.

Erős ragozású igék 2.

Vegyes ragozású igék

Társoldalaink

Magyar nyelvtan

Angol szókincs A1-C2

Angol-magyar szótár

Angol nyelvtan

A webhely cookie-kat használ. A webhely igénybevételével Ön elfogadja ezen cookie-k használatát. További információk.